Már az előző posztban is megemlékeztem a felelőtlen hitelfelvevőkről, de amit most hallottam, az ismét kiverte a biztosítékot.

Eddig sem volt kétségem a felől, hogy Karsai József képviselő fejében valami nincs teljesen rendjén, az Indexen látott videó (itt) csak még jobban megerősített ebben a hitemben.

Mit is csinált a szentem? Másodmagával szervezett egy tüntetést a Provident pénzintézet ellen, ahol azt javasolta a cég ügyfeleinek, hogy csak 5 Ft-ot fizessenek vissza a tartozásukból, hogy a cég minél hamarabb bedőljön.

Nooooormális????

Ha ez megtörténik kinek a házát, ingóságait fogják elárverezni kedves Karsai úr??
Ja hogy erről nem tetszett beszélni a tüntetésen? Ez nem megtévesztő, mint a reklám?

Ha a Provident kamataira azt lehet mondani, hogy ez nekem túl magas inkább mégsem fizetném vissza, akkor ki fogja azt megakadályozni, hogy másoknak az OTP, CIB, stb. bank kamata "tűnjön" túl magasnak?... ki fogja megmondani, hogy hol a határ, Ön kedves Karsai úr??

Ja, hogy önnek nincs is hitele, mert az állam havonta ad önnek költségtérítés formájában annyit, mint amennyit a Providentesek évekig fizetnek vissza? Számla nélkül, adómentesen az adófizetők pénzéből??

Ha a hitelek az Ön buzdítására bedőlnek és ismét kockázatosabb lesz a bankok hitelkihelyezése akkor ennek az árát ki fogja megfizetni kedves Karsai úr?? Úgy van, a rendes, normális hitelfelvevők, akik nem szülinapi zsúrra vették fel a hitelt, hanem azért, hogy legyen tető a fejük felett!

A tüntetésen megszólal egy "károsult" is, aki elmondása szerint 360 ezer Ft-ot vett fel házfelújításra és most azt szeretné elérni, ha nem kellene visszafizetnie a pénzt(!). De az elköltéséhez nem kértél segítséget, igaz?

Miért nem inkább egy új házat vettél jóbarát? Vagy egy egész palotát?? Megveszed hitelből, aztán kiállsz az utcára tüntetni, hogy téged átvertek és inkább mégsem szeretnéd visszavizetni. De azért a házat megtartanád, igaz??

Nos megnyugtatlak, téged nem vert át senki sem. Mégcsak nem is kényszerített senki, semmire. Te magadtól vagy ilyen hülye, hogy felvetted ezt a hitelt. Sőt. Magadtól vagy olyan hülye, hogy ahelyett, hogy belátnád saját marhaságodat és szégyenedben meghúzódnál otthon, a sajtón keresztül világgá kürtölöd, hogy mekkora hülye voltál. Remélem büszkék rád otthon!

Igaz mit várjunk egyszeri embertől, ha egyenesen a társadalmi elitnek tartott politikusoktól kap bíztatást?

Szerző: Tibman  2009.02.17. 09:15 186 komment

Címkék: bank hitel képviselő hülyemagyar karsai költségtérítés provident uzsora

A bejegyzés trackback címe:

https://napimarhasag.blog.hu/api/trackback/id/tr39948041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borigabi 2009.02.17. 12:42:27

@Kobunko: Visszautalnék a Taigetosz-projektre.

Dr. No 2009.02.17. 12:42:49

A Provident adósai normál feltételekkel egyáltalán nem hitelképesek. És egyről sem hallottunk közülük, aki termelő vállalkozásra vett volna fel tőlük pénzt. Ezeknek az embereknek egyébként egy üzemszerűen működő uzsorás SEM adna kölcsön, hiszen a kamatot sem tudnák megfizetni, és fizetés helyett megpróbálnak eltűnni. Abból meg csak baj van: elő kell keríteni őket, példát kell statuálni (különben befuccsol az uzsorás-üzlet), ha meg bukta van, kiesnek a behajtók az ügymenetből, szóval az egész nem üzlet.

Persze, a Provident nem túl szimpatikus, hiszen hiéna - a gazdasági hullákat zabálja föl. De a "polgári erény" ott kezdődik, hogy kifizetjük a számlákat. Márpedig a tüntetők egy része NEM a magas kamat ellen tüntet, hiszen a fölvett tőkét sem akarják visszafizetni... Mert nyilván, a tartozásom megoldása az, hogy megölöm a hitelezőt. Sokan eleve úgy veszik föl a hitelt, mint azt fönt is írták, hogy úgysem lehet rajtuk behajtani. Ez a tüntetés inkább a felelőtlenség megmozdulása.

Teljesen egyetértek a posztíróval.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2009.02.17. 12:42:51

@borigabi: Es meg hany ilyen dolog van?
SMS szavazas barmelyik TV csatornan, letoltheto csengohangok, kaparos sorsjegy... Sorolhatnam egeszen hosszan. Ne jarjon mar alanyi jogon biztositas a hulyeknek! Barmit megtehetek, ha a vegen kijelentem, hogy nem tudtam, majd az allam kifizeti?

CyberPunK 2009.02.17. 12:45:09

@Ahmet: Ez így baromság. Egy idióta hogy tudná azt mondani, hogy megértette, ha a szó jelentését se érti? :D

borigabi 2009.02.17. 12:46:20

@Ahmet: Nem érted. Nekem azzal van bajom, hogy egy Provident arra építi az üzletét, hogy lenyulja az amúgy is anyagilag, szellemileg csóró réteget. Ezt mondjuk államilag nem kellene engedni. Ja, hogy szabad verseny meg liberális gazdaság? Mintha épp ez zuhanna meg az egész világban az utóbbi időben, nem?

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.02.17. 12:48:42

@Muad\\\'Dib: Aki nem érti, az legyen tisztában vele, és ne tegyen olyat amit nem tud. Aki nem ért a villanyszereléshez, az ne nyúljon hozzá, vagy ha agyonbassza az áram, ne sírjon.

Az állatvilágban is szükség van bizonyos fokú intelligenciára az életbenmaradáshoz. Ha a zebra azt hiszi, hogy az oroszlán barátkozni akar, ezért nem szalad el előle és az felfalja, akkor azt mondjuk, hogy természetes szelekció. Aki bedől a Provident reklámoknak (vagy bármelyik másiknak, mondván 'mer a tévé aszonta, ezért az úgy is van') az pontosan ugyanez a kategória.

Persze, szegény hülye nem tehet róla, hogy hülye. De ez ne legyen már az én gondom...

georg 48 2009.02.17. 12:50:19

lég sokáig éltem vidéken, láttam , mi folyik. Állítom, hogy a többség csóró, falusi fityfasz, aki kocsmázásra és játékgépre vesz fel hitelt. Persze van kivétel. Szinte minden településen van Provis ügyintéző, mindenki szól neki, hogy kéne egy kis lóvé! A talponfetrengőben elintézik az üzletet és ennyi. A hülye parasztja nem is tudja, hogy milyen hitelre vette fel. De nem is érdekli, mert ezek nem nagy összegek. 10-20 E Ft-k. A lényeg, hogy az asszony ne tudja meg. Hó végén valahogy visszafizeti és megy minden elölről. Ez van!

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2009.02.17. 12:50:31

@borigabi: Nem, attol zuhant meg a vilag, hogy az allam beleszolt, hogy kiknek KELL adni hitelt. Utana meg jott a domino.
Most meg attol all a gazdasag, mert senki nem ad hitelt.

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2009.02.17. 12:50:34

@borigabi: a kapitalizmus meg azért van a szakadék szélén, hogy jobban lássa a szocializmust! mondj jobbat!

A Taigetosz-projekt kissé radikális, de ki tudja, lehet, célravezető lenne. Szerintem is a tájékozódást kéne elősegíteni még jóval korábban, az iskolákban, de azon a részén nem változtat, hogy ne segítsük már azt, aki direktbe hülye volt. Van az előző kommentekben számos abszurd példa, ugyanezen a sémán alapul, mégis ki neveted. Ezt miért nem?

borigabi 2009.02.17. 12:51:00

@Gery Greyhound >: Ez nem is a te gondod, csak kommentelsz egy blogot. :)

KopaszMercis 2009.02.17. 12:51:20

Arrol nem is beszelve, hogy a magyar jog az amatort vedi.. a dilletanst nem.

LiberAll 2009.02.17. 12:52:27

Istenem, már vártam, hogy mikor fognak tüntetni, a provident miatt, aki ennyiért vesz fel hitelt, annak részvétem, akinek meg nem kap "normális" hitelt, az egy kicsit gondolkozzon már el, azon, hogy ez miért van. Meg azon is, hogy mindenképpen hitelért kell megvenni, azt a rohadt, lcd-tv-t, vagy ps3-t ???

munyic 2009.02.17. 12:52:34

A cikknek alapvetően igaza van, kivéve az utolsó sorát: "Igaz mit várjunk egyszeri embertől, ha egyenesen a társadalmi elitnek tartott politikusoktól kap bíztatást?" Politikusok és társadalmi elit? Már rég nem tartoznak oda.....

tekiteki 2009.02.17. 12:54:34

Azért el kellene azon gondolkozni, hogy az a fajta kormányzati kommunikáció hogyan hat ezekre az emberekre, amely azt mondja, hogy "Nem bírod fizetni a lakáskölcsönt? Nem baj, segítünk, nem fogsz az utcára kerülni!" vagy " Ne legyen 0 kezdőrészletű autóhitel"? Vagy hogy a gázszámla nem fizetése esetén ne kapcsoljanak ki semmit?
Ez csak megerősíti azt a közkeletű tévhitet, hogy nem kell félni a fizetési kötelezettségek elmaradásától, majd valaki segít, konkrétan az Állam, vagy valami Hatóság. Pláne sokat fog ezen rontani, ha egy parlameni képviselő, ebben a minőségében eljárva, nekiindul egy pénzintézet ellen, olyanok képviseletében, akik náluk hitelt vettek föl, úgy, hogy nem gondolták végig, mennyit fognak visszafizetni, no meg miből?!
Pénzintézet alapításakor az illetékes hatóságok alaposan végignézik az Általános Üzleti Feltételeket, és ezután engedélyezik a működést. A PROVIDENT sem egy zugkassza, hanem az Állam szervei által megvizsgált, engedélyezett pénzintézet.Úgyhogy lehet kiabálni, hogy segítség, uzsora, meg hogy megtévesztettek, de először ezt az állam törvényalkotói felé tegyék,az engedélyezés rendjét ők határozták meg. Mint például Karsai Képviselő Úr, és hasonszőrű társai.
Meg kellene tanulni azt a játékszabályt, hogy hogy "adós fizess".Jobban menne ez az ország.

marosy 2009.02.17. 12:56:43

Aki hitelt vett fel az egy parazita. Más pénzéből akar élősködni.

CyberPunK 2009.02.17. 12:56:53

@tekiteki: Azért azt tegyük hozzá, hogy nem ellenkeznék nagyon, ha állam bácsi picit megtámogatná a lakáshitelemet. Akkor végre én is látnék valamit az adómból, és nem csak a sok tetves ingyenélőre menne el.

Cake- · http://cakeminusz.blog.hu 2009.02.17. 12:57:40

@CyberPunK:
Angliában azért megy, mert ott sok helyen a fizut hetente adják, amiből azért könnyebb megcsinálni, hogy kapsz heti 80 fontot, abból 20 a providentnek, amint kézhez kapod. Nálunk viszont havi fizetés van. Amikor behozta a Provident a hiteltermékeit a magyar piacra, nem vette figyelembe az itteni körülményeket, azaz havonta egyszer van fizu, abból hónap elején az összes számlát kifizeti a delikvens, és nem gondol arra, hogy még 3 részlet esedékes a hónapban. Havi fizetéshez havi törlesztőrészlet illene, nem gondolod? Sok embernek csak az alacsony részlet lebeg a szeme előtt, arra nem gondolnak, hogy ezt egy hónapban 4-szer kell fizetni.

borigabi 2009.02.17. 12:58:13

@Ahmet: Mondjuk ez elég off, de szerintem nem az állami beavatkozás okozta a válságot, hanem a tőke mohósága -, nagyban ugyanaz, mint egy ilyen hangyányi Provident-ügy.

@Kobunko: A szoci is az emberi hülyeségen bukott el, mint ahogy a kapitalizmus jelenlegi formája sem mentes az emberi hülyeségtől. És bocs, de én nem mondtam, hogy államilag segíteni kellene a providenteseknek. Csak a PSZAF-nek kellene rendesen végeznie a munkáját.

Semper Augustus 2009.02.17. 12:58:56

"Azért el kellene azon gondolkozni, hogy az a fajta kormányzati kommunikáció hogyan hat ezekre az emberekre, amely azt mondja, hogy"Nem bírod fizetni a lakáskölcsönt? Nem baj, segítünk, nem fogsz az utcára kerülni!"

Nem sajnálatból teszi ezt az állam, hanem mert többet fizetne rá, ha tömegesen mennének csődbe a családok.

nickita 2009.02.17. 13:00:18

@JuveKrisz:
ááááááá, te hogy lehetsz közgazdász bazmeg? piacon vetted a diplomádat?
szerinted, ha a providentnél 7 hónap alatt a dupláját fizeted vissza a felvett hitelösszegnek, akkor 7 év alatt legalább a tízszeresét fizetnéd vissza. a rafinál, hogy maradjunk a példádnál, "csak" a kétszeresét fizeted vissza 7 év alatt. na ezért 30% a rafis THM és ezért 400% a providentes.
a szoftvereidet meg kend a hajadra, mert annyit ér.

KopaszMercis 2009.02.17. 13:01:29

Legolcsobb lenne megnevelni a sok buta gecit.

CyberPunK 2009.02.17. 13:01:31

@Cake-: Én se hó elején kapom a csekkeket, hanem szép sorban a hónapban és két-három csekkenként battyogok el a postára, vagy meg kérem a titkárnőt, hogy adja már fel ezeket is a cégesekkel együtt (persze kifizetem). Pár hónap után átláttam, hogy mennyi a havi rezsi és így rakok félre pénzt erre. Arról nem is beszélve, hogy hó végén se szoktam gondba lenni kaja alapon, mert be tudom osztani a pénzemet egyenletesen. Ha ez másnak problémát okoz, akkor nem tudom sajnálni.

reader613 2009.02.17. 13:01:47

jajmár gyerekek....

Ha a sarki éjjel-nappali közértben 300 forint a tej, miközben a teszkóban csak 199, akkor oda is el kell menni tüntetni? vagy felfogjuk, hogy a közelségnek és az éjjel-nappaliságnak ára van. valamint lehet úgy dönteni, hogy nem ott vásárolsz.

Ha olyan helyzetbe kerültél, hogy kurvagyorsan kell tej, akkor az azért van, mert korábban nem gondolkoztál előre. Ebből az következik, hogy a saját hülyeséged miatt a nagyon hirtelen szükségessé váló tejért nem 199, hanem 300 forintot fogsz fizetni. A saját hülyeségednek az ára.

Aki úgy osztja be az életét, hogy providentet vesz fel a plazmatévére, az is a saját hülyeségének az árát fizeti meg. nyilván vannak értelmesebb célú kölcsönök is, de érzésem szerint valahogy kisebb létszámban.

Másodlagos megjegyzés: ha a sarki kisközérthez elmegyünk tüntetni, és horrible dictu sikerül bezáratni, akkor azzal a következőket érjük el: (1) nem lesz közel bolt (2) immár a teszkó sem lesz akkora árversenybe kényszerítve, tehát simán felemelheti a tej árát 300-ra, vagy annak a közelébe (mert ha csak az osán a versenytárs, akkor simán lekartellezik, ne legyen senkinek kételye).

tessék nyugodtan átgondolni a providentes analógiához. aztán valaki lécci rúgja seggbe ezt a karsait.

AdmiralRobert 2009.02.17. 13:01:58

Akárki akármit mond, a Provident akkor is egy szemét, aljas cég. A reklámai is aljasok. Szándékosan úgy hírdeti magát, hogy mennyire jó választás volt ez, stb, és amikor a törlesztőrészlet kerül szóba, _direkt_ HETI törlesztőrészletet mond. A figyelmetlenebb embereket, akik a havi törlesztőrészletekhez vannak szokva, ezzel jól át tudják verni.

Cake- · http://cakeminusz.blog.hu 2009.02.17. 13:02:20

Lemaradt, hogy nem védeni akarom őket, hanem rávilágítani, hogy minkét fél jócskán sáros.

borigabi 2009.02.17. 13:05:01

@CyberPunK: Tudod, lehet olyan élethelyzet is - talán még nem futottál vele össze -, amikor egy családban valaki elveszti a munkáját, és ha mondjuk amúgy sem kerestek túl jól - akkor hó végéig elég nehéz beosztani a maradékot. És lehet, hogy ez problémát okoz valakinek. Ja, hogy szociális érzékenységet felejtsük el? Nekem legyen elég, a többi meg fulladjon meg a saját levében?

CyberPunK 2009.02.17. 13:06:04

@AdmiralRobert: A figyelmetlenebb embereket, akik a havi törlesztőrészletekhez vannak szokva, ezzel jól át tudják verni.

Hú, baszd meg, lesz itt ám szopás, ha esetleg valami csoda folytán bevezetik itt az euró-t! Vagy akkor ez ne is legyen vágyálmunk a sok primitív buta kretén miatt?

KopaszMercis 2009.02.17. 13:06:27

@nickita:
a THM nem az egyvre levetitett minden koltseg %-osan "kamatkent" kifejezve?

ThufirHawat 2009.02.17. 13:07:45

Karsai ügyesen meglátta a "piai rést". Hát megszólította és keblére ölelte őket. Újra valaki lett, vezér, aki kiáll a népért, és megküzd értük. Az ő politikai motivációja tiszta sor. Értjük.

Viszont ez már megint egy olyan eset, amikor a seggarcúak miatt az állam belenyúlni kényszerül piaci folyamatokba, ami nem helyes. Így nem helyes. Ugyanis, drága barátaim, ennek az elsőre igen költségesnek tűnő hitelformának is megvan a maga létjogosúltsága, de az persze nem az azonnali plazmatévé vásárlás. Pont úgy, ahogy a 10 évre 0% önerővel vett autók sem az ördögtől valók voltak ám.

Csak hát a gazdaságilag teljesen fogalmatlan Nagy Magyar Nép képtelen megérteni, hogy mi mire való. Nulla világismeret, nulla önkontroll. Oktatni kellene, nem tiltani.

CyberPunK 2009.02.17. 13:08:30

@borigabi: Miért, a sok ingyenélő szemétláda gondol az én szja-mra? Valahogy nem tudok ebben az országban szociálisan érzékeny lenni, bocs.

KopaszMercis 2009.02.17. 13:08:54

@reader613:
Nem kell hulyenek lenni ahhoz... szerintem.

En pl sokaig dolgozom sokat keresek, es amikor mondjuk tegnap anyukam beteg volt es kesoig voltam az irodaban, akkor a benzinkuton vettem neki minden szart.

Nem hiszem hogy hulye vagyok emiatt...

Ezert is utalom ezt a TILCSUK BE! faszsagot.. hadd dontsem mar en el, hogy mit hol es hogyan veszek (vagy veszek fel)

ny-afi 2009.02.17. 13:10:47

AZ én véleményem annyi hogy itt mindenki tisztában van a részletekkel. mivel a legmagasabb felvehetö öszeg 200.000.- igy 300.000.- nincs. a 400% os thm csaloka mert a 100.000.- 40 hétre 70.000.- a kamat.
a horibilis thm-ek ugy jönnek ki,hogy ha ne fizeti ki az ügyfél akkor olyan kamatot szabnak ki amiért a behajto cégnek már megéri.mert sok igénylö ugy kér pénzt,hogy már eleve vissza sem akarja fizetni.mert 1-2 százezerért ugy sem veszik el a házat.... ja és nem vagyok dolgozo csak volt,hogy ez is számitásba került és én mélyen utána néztem.

hedgy 2009.02.17. 13:10:55

Egyetértek a szerzővel, bár nem minden pontban.
Karsai egy f*sz demagóg populista, ugyanolyan, mint a többi 385 a nagy házban.
Arra buzdítani az embereket, hogy döntsenek be egy céget, és akkor majd milyen jó lesz... Karsai úrnak biztos megvan a terve, hogy mit kezd a Provident ki tudja hány dolgozójával, akik így az utcára kerülnek...
Megmondom őszintén, qrvára nem érdekel, hogy ki milyen hitelt nem tud/akar visszafizetni. Senkinek nem volt kötelező a hitelt felvenni, teljesen mindegy, hogy milyen THM-mel. Viszont ha már aláírta a szerződést, amiben benne voltak a kondik, és elköltötte a pénzt, akkor ne kezdjen el kiabálni, hogy átverték. Egyáltalán nem érdekel, hogy kevés a fizetés vagy a segély, akkor kevesebbet kell költeni.
Az meg, hogy mennyi az a "sok" kamat, elég sok mindentől függ. Ha utánaszámolunk, egy 20 évre felvett ingatlanhitelnél 5%-os thm-mel számolva is a felvett összeg másfélszeresét fizeti vissza az adós. A Provident pedig tudtommal olyanoknak ad hitelt, akiknek más nem, nyilván azért, mert nagy a nemfizetés kockázata. Persze nem védeni akarom őket, hiszen tényleg követtek el szabálytalanságokat. Csak jó lenne, ha a dolgokat a helyükön kezelnénk.

Joc 2009.02.17. 13:11:02

@KopaszMercis: Teljesen igazad van. Nem is értem miért háborognak az emberek.

Azt persze mindenki elfelejti, hogy őhozzá 54 alkalommal ellátogat a Provident alkalmazottja, ami ugye megint költség, és az is bele van számolva a THM-be. Hiszen az a lényege, hogy házhoz viszik a lóvét. Vagy azt gondolták, hogy az ingyen van? Ha leviszik a kamatokat, majd lehet menni sorbaállni, mint a többi banknál és benéznek majd az emberek seggébe is, hogy adjanak-e neki kölcsönt. Valamit valamiért.

JuveKrisz 2009.02.17. 13:11:19

@nickita:

Bocs, de magyarországon az összes pénzitézet ezt a szoftvert használja.
Másrészt pontosan te magyaráztad meg a lényeget. Attól 400% a THM, mert 7 hónap alatt fizeted vissza ugyan azt a hitelt, mint amit a rafinál 7 év alatt 30% THM-re. Csakhogy a lényeg abban van, hogy a THM nem egyenlő a kamattal. A THM minden olyan szirszart tartalmaz a kamaton felül ami költségként jelentkezik a hitel kapcsán, de nem tartalmazza az árfolyamkockázatot és a jegybanki alapkamat változásból eredő kockázatokat. De tartalmazza azt a refinanszírozási költséget amelyet a bank számít fel, mivel ő a hiteledet nem a saját pénzéből finanszírozza hanem mástól vesz fel rá szintén egy hitelt.
Egyébként látszik hogy fingod nincs az egészről. Ezzel a 100 ezret felveszek 40%-os THM-re akkor visszafizetek 140 ezret bemész egy bankba akkor kiröhögnek.

LiberAll 2009.02.17. 13:12:23

Jah és a videot már le is szedték az idexről, lol XD

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.02.17. 13:12:30

(Én annak is örülök, hogy nem hangzott el a tüntetésen a "fizesse vissza az állam!" szlogen. Apró részsiker. Vagy elhangzott, csak én olvastam felületesen? Na, mindegy...)

Anno a romák uzsorakölcsöne kapcsán mondta valaki, hogy az a baj, hogyha egy romának adsz ma ötezer forintot azzal a feltétellel, hogy egy hét múlva 25.000 ft-ot ad vissza, akkor az illető elfogadja, mert nem tudja, hogy ez rossz. Nos, ezt a tételt nyugodtan ki lehet terjeszteni...

jorda 2009.02.17. 13:13:33

Az PSzÁF(szarházi gittegylet)már nem először nyilatkozott,hogy minden rendben !

Szerintem semmi sincs rendben ebben az országban.
Főként az nem,hogy több,mint 50 bankcsoport van itt és hihetetlen magas a kamatmarzs(betét és hitelkamat között).Már önmagában ez is uzsorának minősül.
Azért,hogy egy bankelnöknek évi 50-100 milliós fizetése legyen,hogy benfentes információkkal folyamatosan gazdagodjanak, stb.?

Mo.-on rendkívül alacsony a pü.kultúra.
Így pl.az is felháborító,hogy engedik úgy hirdetni a Providentet,heti fizetési összeget jelölhet meg!
Mo.-on nem heti,hanem havi fizetés van.
Önmagában,ha a hirdetés a havi visszafizetést jelőlné meg legalább 30%-al kevesebben vennék igénybe.

A hitelt egyébként vissza kell fizetni!
Mese nincs!
Ugyanakkor ilyen vérszívó cégekre nincs szükség!

Sajnos annyira romlik a helyzet,hogy még azt sem tartom elképzelhetetlennek,hogy befagyasztják egy pillanatban a betétek kifizetését is!

Martian (törölt) 2009.02.17. 13:13:52

"Az istenert, aki igazat ad ezeknek arra hivatkozva, hogy nem tudtak, meg kihasznaltak oket, az egyuttal bolintson arra is ra, hogy ezektol az emberektol vonjuk meg a szavazati jogot es helyezzuk oket gyamsag ala."

Teljesen jogos... legalább az ismeretségi körükben kérdeztek volna meg egy "okosembert", hogy mi a lényeg a parasztvakító reklámok mellett.

borigabi 2009.02.17. 13:13:53

@CyberPunK: Mondjuk ez igaz. Épp ezért nem is vagyok az országban. :)

AdmiralRobert 2009.02.17. 13:14:04

@CyberPunK: Nem erről van szó, buta emberek mindig is lesznek, de ha egy boltos majd a csokit változatlanul 70-ért árulja a bevezetés után is, csak épp euro-ban, arra is azt lehet majd mondani, hogy "tisztességtelen magatartás". És az ilyen esetekben, nem csak a bepalizott ember a hibás.

scsaba1 2009.02.17. 13:14:10

Semmi gond nincs a Providenttel. Olyanoknak nyújt gyors, azonnali segítséget, akiknek nincs félretett pénzük vagy folyószámlahitelük, nem hitelképesek egyik bank számára sem, ill nem tudnak kölcsönkérni a családtagjaiktól.

Értelemszerűen ez magas kockázatú hitelkihelyezés, ennek ennyi az ára, ennyibe kerül.

Természetesen plazmatévére meg fullextrás lazacos-szarvasgombás karácsonyi vacsorára hülye aki felveszi, de ha pl. tönkrement a falikazán vagy a hűtőszekrény - és más forrásból esélye sincs a delikvensnek pénzhez jutni, gyakorlatilag _azonnal_, na annak nincs más választása, mint felvenni. Legalább van ilyen is...

CyberPunK 2009.02.17. 13:16:26

@AdmiralRobert: Akkor majd reménykedünk abban, hogy a boltba betér Michael Douglas egy kis aprót váltani. :DDD

tictac 2009.02.17. 13:16:27

@jorda:
Ne mondd már, hogy azt is tanítani kellene felsőtagozatban, hogy mi a különbség a hét, meg a hónap között.

KopaszMercis 2009.02.17. 13:16:45

freedom of choice

igy mondjak ezt a vasfuggonyon tul draga komenyista barataim!

JuveKrisz 2009.02.17. 13:18:28

@nickita:

Plusz az ilyenek miatt mint TE, tartunk itt.
Ezért vettünk fel a nemzetközi valutaalapból milliárdokat. Ezt a pénzt odaadjuk a pénzintézeteknek és majd év végén röhög rajtunk mindegyik mikor 167 milliós vagy több milliárdos hasznot fognak elkönyvelni.
Ezt a pénz inkább munkahely megtartásra és munkahely teremtésre kellene fordítani. Ugyanis ha a pénzintézet megkapja a pénzét, attól a hitelt még fizetni kell. De ha nem lesz a hitelfelvevőnek munkahelye akkor nem tudja fizetni a hitelt. A hitel bedől. A hitelfelvevőnek áron alul elárverezik a fedezetül szolgáló ingatlanát. A bank nem jut a pénzéhez hozzá, csak jóval kevesebbhez. ezáltal kevesebb lesz a haszna. Továbbá megnő az az állománya amit ismét hitelként kellene kihelyezni. A hitelfelvevőt meg majd el kell tartania az államnak. Vagyis megint pénzhez kell nyúlni az államnak.
Nem arról van szó hogy fizesse ki a hitelt helyettünk az állam. Ez baromság. Ezek az idők elmúltak. Teremtsen munkahelyet, hogy az emberek megtartsák azokat, és tudják továbbra is fizetni a hiteleket, hogy legyen továbbra is miből fizetni a bankoknak a befektetésekre fizetendő kamatokat. Ugyanis ezt a hitelek kamatából fizeti.

A diplomámat meg nem a piacon vettem, inkább elmentem tanulni, mert a tandíj összességében olcsóbb volt, mint piacon megvenni a diplomát :)

Gadget 2009.02.17. 13:18:30

1. A Provident szüljön sünt. Szemét dolog tudatlan embereket kihasználni.
2. A tudatlan ember fejéhez nem nyomtak pisztolyt amikor aláírta a szerződést.
3. Ugyanaz a tudatlan ember dönti el, hogy holnap ki üljön a parlamentben, aki bebizonyította magáról, hogy nem tud számolni sem, fogalma sincs arról, hogy mit ír alá. Szerintetek tudja, hogy hova tette az egymást keresztező két vonalat és miért oda?

Ezek után szerintem nem a Provident az ország legnagyobb problémája. Megélhetési politikus pedig jól kihasználja az ingyen reklámot.
Oszt jó napot.

ThufirHawat 2009.02.17. 13:21:14

Amíg nem sért jogszabályt, addig mindenki azt és annyiért árul, ahogyan az neki tetszik. Aztán majd a piac eldönti, hogy életképes volt-e az árpolitika.
Nehogymár az a qrva állam döntse el hogy én mit és mennyiért vehetek!

gonoszpok · http://gonoszpok.blog.hu 2009.02.17. 13:21:21

@JuveKrisz: Te vagy nagyon fiatal vagy, vagy tényleg hatalmas nagy nem szimpatikus ember - meg ne haragudj - mi van a stilussal?

borigabi 2009.02.17. 13:21:43

@Gadget: És ha mindezt kikövetkeztetted, akkor az is világos, hogy miért vannak ilyen politikusaink. Visszatérnék a Taigetosz-projektre. :)

Big-B 2009.02.17. 13:22:19

A mostani reklámban is megy a porhintés, hogy Provident-es kölcsönből lesz majd új hűtőszekrény. A hülyék meg kapkodnak is a telefon után... mikor hűtőt lehet venni kamatmentes hitellel is.

JuveKrisz 2009.02.17. 13:24:58

@scsaba1:
Igazad van, de egyetlen dologban vitatkoznék.
Általában van más lehetőség. Az áruhitel.
Az is hitel, mégpedig olyan hitel amire van fedezet. Maga az árucikk amit megveszel.
Ha az utolsó cigány megkapja, akkor mindenki megkapja, akinek van állandó, rendszeres jövedelme, és x hónap munkaviszonya. Oké rendben van, ha 2 hónapja dolgozom és beszarik a hűtő akkor mehetek áruhitelért könyörögni. Nem fogok kapni.
De az áruhitel még mindig jobb mint a provident. És arra lehet kötni olyan biztosítást, ami havi 1000 forint, hogy ha elveszíted munkahelyed akkor 6 hónapig nem kell fizetned. Persze ekkor megnő vagy a futamidő vagy a részlet.

Nyomek 2009.02.17. 13:25:25

@ThufirHawat:
"Karsai ügyesen meglátta a "piai rést". Hát megszólította és keblére ölelte őket. Újra valaki lett, vezér, aki kiáll a népért, és megküzd értük. Az ő politikai motivációja tiszta sor. Értjük."

Szívemből beszélsz, szebben én sem mondhattam volna.
Ez a videó bazzeg főbaszta az agyamat. Egy politikus megtévesztéssel vádol valakit: hát ez valami nagyon durva!!!
Mér is hangzik a Gyurcsány szájából az a szó "furcsán", hogy "vagyonosodás"?
Ez a fasz Karsai meg mindig a kisembereket találja meg. Hű, de megvédi őket. Inkább lapátnyéllel kellene verni a fejüket, hogy "Heti törlesztést nem olvastad el bazdmeg? Hát hülye vagy, apukám?"
De legalább mondaná el azt (ami alapvető), hogy: Hitelt az vesz fel, akinek van RENDSZERES JÖVEDELME, de EGYSZERRE kell neki ELŐRE egy nagyobb összeg.
A csávó megoldása meg az lenne, hogy ne kelljen visszafizetni? Jól hallottam? Ha ez vicc, akkor nem jött át...

reader613 2009.02.17. 13:25:53

@KopaszMercis:

valóban nem kell hülyének lenni hozzá. Mindenesetre valami miatt szorult helyzetben van az illető, és ez sok esetben azért van, mert előzőleg hülye volt. más esetekben (mint például a Tiédben) pedig nem azért van.

Mindössze arra akartam rávilágítani, hogy ha valaki bármilyen okból szorult helyzetben van, azt nem csak a hitelezési piacon használja ki a Provident, hanem mindenki kihasználja, az élet minden területén. Többért kapod a tejet is, például. Meg ha sürgősen akarsz eladni valamit, akkor kevesebbet ajánlanak érte.

JuveKrisz 2009.02.17. 13:26:35

@gonoszpok:
Igazad van a stílus nem volt helyén való. Egyébként fiatal nem vagyok, bár relatív hogy mit tekintünk fiatalnak.
Csak nagyon felhúzott az illető, hogy piacon vettem a diplomámat. Szembeötlő hogy nagyon nem ért a dolgokhoz és ő osztja itt az észt.
Bocsi a stílusért, és kérek engedélyt meghunyászkodni.

ny-afi 2009.02.17. 13:27:03

Karsai meg csak arra kapar hogy a parlamentbe a választások után is jusson egy kis potya pénz.

OmegA404 (törölt) 2009.02.17. 13:27:20

Karsai úrnak, ha valami nem tetszik tessen állami szegények bankját csinálni. Amiből visszafizetik a providentest, aztán okosabb kamattal szépen beszedegeti a elbaszott luzerektől... ha tudja.

Dinsdale Piranha 2009.02.17. 13:28:52

Kedves posztíró!
Úgy látom nem hallottál még szociális érzékenységről, etikáról meg ilyesmiről. Ennyi erővel a piramisjátékokat és a védelmi pénzek szedését is legalizálni lehet, hiszen a te elméleted szerint annak is csak a hülyék és gyengék dőlnek be, ők pedig megérdemlik. Vagy mi van ha a gyerekedet elcsábítja a "cukrosbácsi"? Ő is megérdemelte, miért dőlt be, nem? Pusztuljanak a gyengék és a kevésbé intelligens emberek, nem? Idióta poszt!

steverubellreborn 2009.02.17. 13:29:27

@marosy:

"Aki hitelt vett fel az egy parazita. Más pénzéből akar élősködni."

Mesélsz a hitelek nélküli gazdaságról?
Ne hagyd ki a vállalati és állami hiteleket sem:(
Ami a parazitákat illeti:
kik is vallottak tavaly 1,5 millióan minimálbéres jövedelmet?
ki az egy millió aki ennél csak pár ezerrel többet vallott?
és akik bemondás alapján vette fel a zsetont?(képviselői juttatás címén)
kamu rokkantnyugdíjasok,45 évesen nyugdíjazott rendőrok,kb.egy millió feketén foglalkoztatott?
A rendkívül színvonalas munkát végző közig droidok?
Nagy állami mutyikban résztvevők?
Kik is ők?
a zemberek,akik mind-mind paraziták.

borigabi 2009.02.17. 13:29:30

@OmegA404: Ne tessék állami szegények bankját csinálni - azt úgyis veled fizettetik meg.

jorda 2009.02.17. 13:29:44

@tictac: De mondom! Mo.-on az általános iskolát végzettek 30 %-a funkcionálisan analfabéta.

Egy statisztikai felmérés 2008 végén ezt mutatta!
Akkor miről beszélünk?

tictac 2009.02.17. 13:33:40

@jorda:
Akkor meg Providentet még még még... Gyorsabb lenne az evolúció.

scsaba1 2009.02.17. 13:33:49

@JuveKrisz:

"Az áruhitel.
Az is hitel, mégpedig olyan hitel amire van fedezet. Maga az árucikk amit megveszel.
Ha az utolsó cigány megkapja, akkor mindenki megkapja, akinek van állandó, rendszeres jövedelme, és x hónap munkaviszonya. Oké rendben van, ha 2 hónapja dolgozom és beszarik a hűtő akkor mehetek áruhitelért könyörögni. Nem fogok kapni."

Erre írtam, hogy bármilyen szempontból _nem_ hitelképes. Tegyük fel, hogy van egy kőműves betanított munkás, feketén havi százhúsz zsebből zsebbe. De nincs bankszámlája, nincs bejelentve stb. Tehát nem tudja igazolni, hogy valóban van munkaviszonya, és valóban van rendszeres jövedelme.

ny-afi 2009.02.17. 13:37:02

@scsaba1: vagy ugyan ez a kőműves most a tetves ho miatt nem tud dolgozni olvadásig. és addig nem is keres....

JuveKrisz 2009.02.17. 13:39:43

@scsaba1:

Igazad van, ezzel egyetértek.
Csak sajnos ebben a helyzetben szokták azt csinálni a delikvensek, hogy attól a munkáltatótól aki teljesen feketén alkalmazza emberkénket, attól kérnek egy fals munkáltatói igazolást. Korábban egy ilyen igazolás bőven elég volt. Nem volt olyan hogy telefonálgattak hogy tényleg ott dolgozik-e. Aztán amikor már telefonáltak megadtak egy olyan számot ahol olyan ember ült, akinek le volt írva, hogy mit kell mondania.
Ma már úgy működik a dolog, hogy ha a cég nevére nincs bejegyezve telefon akkor egyből elutasítanak. Én ezért nem kaptam hitelt amikor építkezni szerettem volna, mert a cégemnek IP telefonja volt, amely az internetszolgáltatással került kiszámlázásra. Vagyis nem volt a nevünkön telefon. De mégsem mentem a providenthez. Inkább nem építkeztem, hanem vettem egy olcsóbb használt házat.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.02.17. 13:39:48

ha 10 forintot kölcsönadsz és másnap 11-et kérsz vissza, akkor az

1 283 305 580 312 920 % azaz
1,3 billiárd százalék (10 a 15-diken)

hogy viszonyul ez a 10 %-hoz ... ?

Ennyit a THM képletről.

És ennnyit azokról az újságírókról, akik kimentek a Provident elleni tüntetésről, azután felvették TÖMEGKÉNT a saját újságíró kollégáikat, mert ciki lett volna azt mondani, hogy a Karsain kívül összesen kb. 5 olyan ember volt még ott, aki tüntetni érkezett. Ennyit a tényszerű, független tájékoztatásról. És hogy az egész sztorit ENNEK ELLENÉRE úgy tálalják, hogy mindenhol dől a médiából a Karsai hülyesége, és a Provident lehetőséget sem kap arra, hogy megvédje magát, mert a válaszaikat az ordító hülyeségekre jó ha apróbetűben közlik. Kinek az érdeke ez az egész cirkusz?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.02.17. 13:39:58

@JuveKrisz: Alapvetően egyetértek veled, de:

"A Rafi hirdeti hogy 600 ezret ad 7 évre havi 14800 törlesztőre. Így ugye 7 év alatt több mint dupláját fizetjük vissza a felvett hitelnek. A providentnél is hasonló a dolog, csak ez nem 7 év, hanem 7 hónap alatt megy végbe."

Van egy bank, ami a befektetett pénzed dupláját adja 7 hónap alatt. Meg egy másik, ami szintén a dupláját, csak 7 év alatt. Hol fektetnél be? A THM-nek igenis van értelme, és jelentősége azt illetően, hogy 40% vagy 300... Utóbbi sokkal rosszabb az időtényező miatt.

scsaba1 2009.02.17. 13:41:20

@Dinsdale Piranha:

Jólvan, megindult az összemosás...

A piramisjáték végén állók egyértelműen veszteni fognak. A "védelmi pénzről" gondolom nem kell elmagyaráznom, hogy mennyire rossz hasonlat.

A Providentnél nem kérdezősködnek, kimegy az ügynök, viszi a pénzt, látod a _heti_ törlesztőrészletet, gondolom számológép csak akad: ki lehet számolni a havi törlesztőrészletet is, ill. azt is, hogy a legvégre mennyit fogsz visszafizetni. Ennyi...

égafater 2009.02.17. 13:44:29

@JuveKrisz:

miért is kellene elnézést kérned? teljesen jól összefoglaltad.

steverubellreborn 2009.02.17. 13:46:19

@CyberPunK:
Na igen,de de te megtanultad beosztani a pénzt.Nem a Provi hibája,hogy valaki nem, és tényleg szabin van az agya annak aki 400%-os THM-re vesz fel hitelt,de vannak ilyen emberek is akik nem így élnek.Az meg elhangzott már,hogy ezek nem a Berkeleyn szereztek közgáz diplomát(egyébként én is ebédeltem már zsírosdeszkát,azt mégsem vettem fel hitelt náluk úgyhogy kíméljetek a nyomor szöveggel)
Azt sem mondom,hogy az állam fizesse vissza(mert én is vettem fel hitelt ergo marosy szerint parazita vagyok,de az tisztességtelen piaci magatartást lehet és kell is vizsgálni.Úgy tűnik,hogy tanultál üzleti etikát és érted miről beszélek.Ezekből az USA-ban rengeteg precedens értékű ítélet is születet amivel persze,vissza is lehet élni.

ny-afi 2009.02.17. 13:46:24

@scsaba1:
"A Providentnél nem kérdezősködnek, kimegy az ügynök, viszi a pénzt, látod a _heti_ törlesztőrészletet, gondolom számológép csak akad: ki lehet számolni a havi törlesztőrészletet is, ill. azt is, hogy a legvégre mennyit fogsz visszafizetni. Ennyi..."


ahh számolo gép sem kell mert leirják a szerzödésbe a végöszeget is csak a számokat kell ismerni.

JuveKrisz 2009.02.17. 13:46:49

@cousin333:

Ez így igaz, de tudtommal én is ezt állítottam. Csak volt egy tudatlan aki belémkötött és lehet nem sikerült világosan fogalmazni.
Már többször is ezt elemezgetem. Nem mindegy hogy ugyan azt a hitelt 7 hónap vagy 7 év alatt akarod visszafizetni. Ezért tér el ennyire a THM.

Lehet hogy az is félreérthető volt, hogy a THM-nem tudom hogy van értelme, csak nem teljesen lehet vele bármelyik hitelt összehasonlítani bármelyik másik hitellel.
Valamilyen szinten összehasonlítható, de jelen esetben is ez az összehasonlíthatatlanság adja a problémát. A 444% összehasonlítva a 30%-al nagyon nagy különbség.
Csak sokan nem tudják azt felfogni, hogy a 444% azért ekkora, mert ha a providentnél is 7 évig fizetnél hetente, akkor lenne ennyi a THM.

tictac 2009.02.17. 13:49:13

Nem az a probléma, hogy a hitelesek nem értik meg a szerződést. A Providenté (nem akarom mentegetni), annyira egyszerű mint a Riga lánc. Van szerencsém (?) néhány ügyfelüket ismerni, többségüket nem is érdekli, hogy visszatudja-e fizetni, illetve esze ágában sincs, már a pénzfelvétel időpontjában.

steverubellreborn 2009.02.17. 13:50:24

@steverubellreborn:
Marosy még annyi jutott az eszembe,hogy holnaptól még véltelenül se vegyél igénybe olyan szolgáltatást vagy terméket ami vállalati/állami vagy a Struktúrális és Kohéziós Alapból valósult meg mert parazita vagy.

JuveKrisz 2009.02.17. 13:52:05

@Nick_:

Mutasd már meg azt a képletet amivel ezt kiszámoltad?
A THM-nek nincs képlete!!!!

Hallottál már a gauss eliminációról vagy a szelő módszerről?
Ezekkel tudod megállapítani közelítéssel.

A THM kiszámítása valójában egy többismeretlenes egyenletrendszer, ahol annyi egyenleted van, amennyi a törlesztőrészlete száma, vagyis ahányszor fizetsz részletet.
Az ismeretlen a törlesztőrészlet és kamat. Persze ettől jóval bonyolultabb, de nagyvonalakban így néz ki.

Le lehet tölteni egy doksit, ha megtalálom hol, akkor elküldöm a linket, hogy mi az irányadó arra vonatkozóan, hogy a THM-et hogyan kell kiszámítani. Na abban van egy képlet, de azzal a törlesztő részletet tudod kiszámítani a kamat ismeretében és nem a THM-et. Ezzel már két ismeretlened a rendelkezésre áll. Ezek alapján kell THM-et számolni.

Ha bemész a pénzintézetbe és megkérdezed bármelyik alkalmazottat ők sem fogják tudni hogyan kell kiszámítani. sokszor nekik előre ki van kalkulálva különböző futamidő, hitelösszeg és törlesztőrészletekre a THM, és egy előre kinyomtatott táblázatból fogják megmondani.
Csakhogy amikor már felveszed a hitelt semmi nem lesz annyi, mint amennyit a bankban mondanak, mert addig annyi minden változik.
Lásd árfolyam (deviza hiteleknél) vagy jegybanki alapkamat(minden hitelnél)

verpeléti 2009.02.17. 13:52:18

A baj ott van, hogv évek óta a reklámok az intimbetétekről és a banki hitelekről szólnak. Azt az érzetet keltik a nem túl művelt tömegekben, hogy hitelt felvennei a trendi. Ne várjon holnapig, még ma adósodjon el. Én nem vettem fel hitelt a PROVIDENT-től és nem is fogok. Igen ki lehet számolni. De azokra utaznak akik vagy nem tudnak, vagy nem akarnak számolni és mérlegelni. Az uzsorások tipikusan ezt a széles réteget célozzák meg. Az államnak igen most is ezt szabályozni kellene, bicskanyitogató a reklám. A buta adósodjon el, pusztuljon el, ez a cél? Ha ezt lehet, akkor szívesen emigrálnék egy normálisabb világba.

CyberPunK 2009.02.17. 13:52:22

@steverubellreborn: Rendben, de akkor tényleg vizsgáljuk már azt is felül, hogy ki szavazhat. Vagy arra van agya, de hitelt felvenni nem? Ez már eléggé kettős mérce. Egyébként semmilyen üzleti dolgot nem tanultam, szüleim jól neveltek.

I-brahi 2009.02.17. 13:55:22

@JuveKrisz: Nicknek ez úgy jött ki, hogy
az említett szám 1.1^365. Csak az a gond, hogy nem szokás kamatos kamatot feltételezni egy hónapnál (sőt általában három hónapnál) rövidebb idő esetén...

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2009.02.17. 13:56:00

@AdmiralRobert: "A reklámai is aljasok. Szándékosan úgy hírdeti magát, hogy mennyire jó választás volt ez, stb..." ezzel elhappoltad a "poszt legnagyobb leírt baromsága"-címet. ugyan mondj már egy reklámot, amely nem úgy hirdeti magát, hogy ez mennyire jó választás! :D

@borigabi: hát, én meg itt próbálok meg boldogulni, itthonról pedig akkor ünnepélyesen kijelentem: taigetosz-módszer. Majd külföldről én is sajnálkozni fogok, meg szociálisan érzékeny leszek, ezt most megígérem Neked! :)

JuveKrisz 2009.02.17. 13:58:07

@Nick_:

Csak megosztom a pontos megfogalmazást, hogy felvilágosítsalak:

A teljes hiteldíj mutató (a továbbiakban: THM) az a belső kamatláb, amely mellett az ügyfél által
visszafizetendő tőke és hiteldíj egyenlő az ügyfél által a hitel folyósításáig bezárólag a kölcsönnel
kapcsolatban – meghatározott kivételekkel – fizetett összes költséggel csökkentett hitelösszeggel. A
THM számításánál az ügyfél által a pénzügyi intézménynek fizetett költségeket, valamint a harmadik
személynek fizetett költségek közül az ügyfél által felajánlott fedezet értékbecslésének díját és
lakásépítéseknél a helyszíni szemlék díját kell figyelembe venni.

Lakáskölcsönök esetén a THM értékét 5 millió forint kölcsönösszegű 20 éves futamidejű egyenletes
törlesztésű hiteltermékre kell meghatározni.

Tehát ha te 15 évre veszel fel lakáskölcsönt akkor nem biztos hogy a 20 évre kivetített THM-et tüntetik fel, holott ez az előírás. Ezért nem biztos hogy össze tudod hasonlítani, egy 25 éves futamidejű hitellel.

JuveKrisz 2009.02.17. 14:00:37

@I-brahi:

Tényleg, hogy erre nem gondoltam.
Talán azért mert én is tudom hogy nem így számolják.
Kamatos kamatot számíthatnak, sőt számolnak is, csakhogy napi kamatozással.
A megadott pl 17,66%-os kamatot, ami éves kamat, elosztják 360 (van hogy 365) nappal. Ezzel számítanak kamatos kamatot az egyes törlesztőrészletek esedékessége között eltelt napokra.

I-brahi 2009.02.17. 14:01:15

Amúgy kicsit felemásak az érzéseim.

Egyrészről a felháborító, ha valaki hitelt vesz fel, szerződést ír alá, és utána nem hajlandó teljesíteni. Másrészt viszont jellemzően azokról beszélünk, akik nincsenek képben a pénzügyekkel. Nem tehetnek róla, amíg nem valósulnak meg Jaksity elképzelései ezeknek az oktatásba való beemeléséről, addig rengeteg ilyen ember lesz. Valami megoldás kell.

A darwini módszerekkel meg van némi problémám. Mi van a vakokkal, rokkantakkal stb. Azok se lennének életképesek egy szolidaritás nélküli társadalomban. Hagyjuk a rámpákat, meg a Braille-írást?

Diazz · http://napirajz.hu/ 2009.02.17. 14:02:16

LOL
Azt hiszem, ez a megfelelő reakció a blogra. Igaz, hogy a Provident-hiteleskeről sok esetben a tudatlanság süt, de a commentelők nagy részéről is.
Hát akkor mégegyszer: LOL

JuveKrisz 2009.02.17. 14:03:59

Persze az általam leírtakat még bonyolítják azzal, hogy nem mindegy mire számítanak kamatot. A törlesztőrészlet esedékességének napján fennálló tőketartozásra, vagy a fordulónapon (esetleg év elején) fennálló tőketartozásra, vagy minden törlesztéskor a teljes felvett hitelösszegre. Nyilván ez utóbbi a legrosszabb, és a legelső a legjobb. Mármint annak aki felveszi a hitelt. A banknak ez fordítva van. :)

Gadget 2009.02.17. 14:04:03

@borigabi:
Ez a Taigetosz-projekt tetszik, csak kicsit később kéne dönteni.
Mondjuk a választójogot minimum iskolai végzettséghez kötni. Ez sem garancia, de lenne esély rá, hogy legalább írni, olvasni tud aki ixelget.
Ez persze nem zárja ki, hogy hitelt vegyen fel a tudatlanja. Dehát ehhez is fel kell nőnie a társadalomnak. Lehet utálni a haszonlesőket, de kellenek a társadalmi evolucióhoz. Előbb-utóbb megtanuljuk felismerni őket. Ha nem akkor meg kipusztulunk. (Taigetosz, csak másképpen)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.02.17. 14:08:44

@Dinsdale Piranha: "Vagy mi van ha a gyerekedet elcsábítja a "cukrosbácsi"? Ő is megérdemelte, miért dőlt be, nem?"

Hitelt viszont csak 18 éves kor felett lehet felvenni, így ez a hasonlat erőteljesen sántít... A védelmi pénz megint más, mert harminc cigány megy "meggyőzni" hogy fizess, Provident kölcsön felvételére viszont csak egy kikapcsolható dobozban bárgyúan mosolygó hülyepicsa próbál ösztönözni, aki nem veri szét a fejed ha azt mondod, kösz, nem.

@AdmiralRobert: "A reklámai is aljasok. Szándékosan úgy hírdeti magát, hogy mennyire jó választás volt ez"

LOL :) Mi több, ROTFLOL! Mond egy reklámot ami azt mondja, hogy a mi termékünk szar, és a konkurencia sokkal jobbat tud?

Lenne egy kérdésem: ha én nyitok egy boltot, ahol utcáról összeszedett kutyaszart árulok (és még csak el sem titkolom, hogy az utcáról szedtem össze) és elkezdem reklámozni, hogy az a legjobb légfrissítő, akkor aljas vagyok? Nem, csak az a hülye aki elhiszi. Ha meg elhiszik és van vevőm, akkor egy piaci rést tömtem be :)

I-brahi 2009.02.17. 14:11:31

A cenzusos választójog más téma. Bár az is igaz, hogy akkor pont a két nagy pártnak csökkenne a tábora...

9876 2009.02.17. 14:19:45

Tehát...
1. Vannak olyan emberek, akik a THM mibenlétét és saját anyagi lehetőségeiket fel nem fogva az első minderre nem kíváncsi hitelezőtől pénzt hajlandók kölcsön venni.
2. Vannak olyan pénzintézetek, akik elsősorban ilyen emberekre építik az üzletüket, reklámokkal erősítve a tudatlanságukat.
3. E pénzintézetek ügyfeleinek többsége olyan adósságspirálba jut, hogy a végén ingóságai nélkül a családjával együtt fog az utcára kerülni.
Ez senkinek nem lesz jó, ezért valóban muszáj valamit tenni ellene. Karsai tényleg a szocik Torgyánja, de ez legalább alkalom arra, hogy a probléma gyilkosság nélkül sajtónyilvánosságot kapjon.

Dr. No 2009.02.17. 14:21:14

@OmegA404: Jól hangzik, amit írtál, csak hamis asszociációkat kelt. A szegények bankja talán még keményebb hitelező, mint egy normál pénzintézet.

Felcsútiék éppen - nem állami - szegények bankját próbálnak meg szervezni Magyarországon. Korábban is volt rá kísérlet, nem jött össze (pár héttel ezelőtt volt róla cikk a Magyar Narancsban, olvasd el).

A módszer úgy néz ki, hogy adóscsoportokat alakítanak (rokonok nem vehetnek részt benne), és ha a csoport első hitelfelvevői visszafizették a hitelüket, akkor jöhet a pénzért a mradék. Így segítenek egymásnak is odafigyeléssel, meg ami még kell, hogy a hitel vissza legyen fizetve. A szegények bankja egyébként csak vállalkozási hitelt ad, fogyasztásit nem. Ezzel együtt a legfőbb különbség Bangladeshez képest: ott nincs se segély, se semmi, mikrohitel helyett éhenhalás van - a hitelek 5 %-át nem fizetik vissza.

Nálunk nem vállalkozásra veszik fel jellemzően ezeket a hiteleket, sokszor eleve nem is próbálják visszafizetni - tudják, hogy a segélyt így is, úgy is megkapják, és abból letiltatni nem lehet semmit, még a villanyszámlát sem. Eredmény: a "szegényhitelek" visszafizetési aránya (a bangladesi 95 %-kal szemben) Magyarországon a kísérlet során 60 % alatt maradt.

Felcsútiék szerint a "szegénybank" hazai működtetésének legfőbb akadálya a szociális és segélyezési rendszer.

Lova 2009.02.17. 14:22:02

Ezeknek az embereknek épeszű bank normális kamatra nem adna kölcsönt, akkora a nemfizetési ráta és a kockázat.
Amíg a Provident-hez mennek pénzért és nem a falusi uzsoráshoz, addig legalább törvényes keretek között adósodnak el és nem verik meg őket ha nem fizetnek, csak a tv-t viszik el.
És nem gondolom, hogy a Provident nagyon törvényellenesen működne, különben a PSZÁF már rég megb*szta volna. Márpedig azok nem puhapöcsök.

CyberPunK 2009.02.17. 14:25:35

@9876: 3. E pénzintézetek ügyfeleinek többsége olyan adósságspirálba jut, hogy a végén ingóságai nélkül a családjával együtt fog az utcára kerülni.

Így is oda fognak jutni. Ha elveszed a törvényes lehetőséget, akkor jön a törvénytelen és a tényleges uzsorások kerülnek sokkal inkább előtérbe. Ugyanaz, mint amikor Amerikában volt a szesztilalom. Vagy ugyebár most se lehet füvet/egyéb drogot kapni, csak mert a törvény tiltja. :)

Hülyeség ellen nincs orvosság.

Nyanyanya 2009.02.17. 14:27:46

ha már egyszer hitelt veszek fel, azért utánanézek, mennyi is az, amit vissza kell fizetnem. és nem veszek baromságokat - bocs, luxuscikknek számít a tévé, meg a számítógépes játék, satöbbi - hitelből. megvettük a párommal a lakást, meg a hűtőt, ezeket egy összegből nem tudtuk volna megvenni. mindegyik szerződését, feltételeit jól megrágtuk, és vállaltuk, hogy cserébe az azonnali hozzájutásért, plusz pénzt kell visszafizetni. ez tiszta üzlet.
a gyerek karácsonyi ajándékára meg félretettünk, szépen, havonta párezret, amennyit épp sikerült.

egyébként, ha hülye vagyok a hivatalos dolgokhoz, ha nem értek a matekhoz (négy alapművelet elég), nem igazodom ki a banki-anyagi világban, akkor két lehetőségem van:
1. megkérdezek valakit, aki többet konyít hozzá, azaz segítséget kérek
2. fogok egy befőttesüveget, és elkezdem félrerakni bele a zsozsókámat, szép apránként.

valószínűleg nem az háborog ott a provident épülete előtt, aki a mosógépet vette meg belőle vagy a hátőszekrényt, hanem az, akit megtaláltak, holott nem akarta, mert enm akarta kifizetni a kölcsönt. amit mittudomén plazmatévére meg karácsonyi rongyrázásra vett fel valszeg...

JuveKrisz 2009.02.17. 14:33:40

@Nyanyanya:

Tökéletesen igazad van.
Az ember képes a gondolkodásra, van agya, csak van aki ezt nem képes megfelelően használni. Ettől még beszámítható és akkor viselje a következményeit.
Ha pedig képes gondolkodni, akkor azt tegye úgy, mint ahogy pl TE. Ennek szerintem így kellene működnie. Én is hasonlóan tettem.
Nem kaptam hitelt tavaly nyáron hogy telket vegyek amire építkezhetek. Fundamentából megvolt a pénz az építkezésre, csakhogy abból a telket nem lehetett megvásárolni.
Mivel nem kaptam hitelt a telekre, ezért vettem egy használ családi házat, merthogy arra is elkölthettem a fundamentát. Így nem vertem plusz egy hitelbe magam, elég a fundamentát törleszteni. Ráadásul megkíméltem magam rengeteg kellemetlenségtől, mert azóta igen verném a fejem a falba a hitelválság miatt.
De mégsem mentem uzsoráshoz és nem vettem fel hitelt a providenttől. Igaz ők nem is adtak volna másfél milliót (ennyibe került volna a telek) mert annyit nem lehet felvenni.

reakcios 2009.02.17. 14:45:22



Van egy ország, ahol nincsen Provident. Azokat az adósokat, akik nem tudnak keresetet/fedezetet felmutatni, vagy más okból hitelképtelenek (pl. BAR-lista), ott úgy nevezik, "subprime" ügyfelek. A sok okos politikus észrevette, hogy ezek az emberek egyre többen vannak, és még szavazati joguk is van !

Hoztak is bölcs törvényt: az állami jelzáloghitel viszontfinanszirozó intézetek, nevezzük egyszerűen csak Freddie Mac, Fannie Mae és Sally Mae-nek őket, karolják fel ezeket az ügyfeleket, segitsenek nekik saját tulajdonú ingatlanhoz jutni - és a törvény szerint ezeket az egyéneket a bankoknak hitellel kellett kiszolgálni lakásra, továbbtanulásra; nehogy már diszkrimináljuk őket. Az egyének örültek és hiteleket vettek fel.

A hitelből ingatlanokat vettek, okosan: a megépülés előtt 10% önrésszel megvették a lakást/házat, mire megépült a lakás, az eredeti ár 110%-áért eladták egy másik "rászorulónak", igy a 10% előlegből 20%-ot csináltak, megduplázták a pénzüket. A politikusok pedig látták, hogy ez igy jó, a gazdaság dübörög, csökkentették a pénzintézetek ellenőrzését, igy a sok "rászoruló" többször meg tudta forgatni (flip) a pénzét.

Mára ezek a hitelek elkezdtek tömegestül bedőlni, még a világgazdaság is belerokkan a sok okos politikus közös ötletébe. Én azt mondom, több Providentet a világnak !

scsaba1 2009.02.17. 14:54:21

@JuveKrisz:
"Igaz ők nem is adtak volna másfél milliót (ennyibe került volna a telek) mert annyit nem lehet felvenni. "

Mert nem is az a profiljuk. Kis összegű, áthidaló jellegű _gyors_ kölcsönöket folyósítanak.

Szvsz. jó, hogy van ilyen utolsó utáni lehetőség, és a banki ill. egyéb hitelképtelenség után nem _egyből_ a következő lépcsőfok a rosszarcú uzsorás és a kigyúrt bandája.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.02.17. 15:17:25

OmegA, milyen kurva jó is lenne, ha lenne állami szegények bankaja és azt is a mi adónkból finanszíroznák, hogy egy pár faszfej nem képes gondolkodni (persze most is ezt teszik részben...), illetve eleve azért vesz fel pénz egy provident szerű helyről, mert esze ágában sincs visszaadni.
Tényleg milyen kurva jó ötlet, vagy inkább fizessd ki te helyettük a tartozásukat és akkor még a Karsait is kihagyhatod a buliból.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.02.17. 15:48:36

Az ilyen adósokkal pedig egyszerűen le kéne dolgoztatni a tartozásukat, közmunkával, vagy kényszermunkával. Ilyenkor mehetnének havat lapátolni, vagy utat sózni, csatornákat tisztítani, vagy kátyút tömni. Fogadnék rá, hogy egyböl többen jönnének rá hirtelen, hogy mit is jelent az a THM, ha nem a segélyből próbálnák visszafizetni a providentes hitelt, hanem meg kéne dolgozniuk a pénzért.

KomplexSokaság 2009.02.17. 23:12:27

Baszki, ha ma van a meccs, akkor ma kell a plazma is, nem? Hol az a provident?
süti beállítások módosítása